Pre-academic programma

20 mrt 2017

De tekst op deze pagina is afkomstig uit de bronnen, die onder aan de pagina bij 'bron' staan weergegeven.  

Met het Erasmus Pre Academic Programme wil de Erasmus Universiteit aankomende eerstejaarsstudenten zo goed mogelijk voorbereiden op hun studie. Doel is hen een vliegende start te geven om zo de kans op studiesucces te vergroten. De eerste weken van een studie zijn namelijk vaak al bepalend voor het succes tijdens die studie. En dat terwijl voor veel studenten de overgang van de middelbare school naar de universiteit een flinke stap blijkt te zijn.

Het vierdaagse Erasmus Pre Academic Programme bestaat uit colleges, workshops en opdrachten. Tijdens de intensieve training, voorafgaand aan het collegejaar, leren aankomende studenten de studievaardigheden om goed voorbereid van start te gaan. Zo krijgen ze inzicht in hun eigen prestatievermogen, leren ze effectief studeren en hoe ze goed kunnen samenwerken en communiceren. Daarnaast worden de aankomende eerstejaars wegwijs gemaakt in de academische wereld. Het programma biedt hen ook de mogelijkheid een netwerk op te bouwen.

Deelname aan het Pre Academic Programma is vrijwillig. In het jaar 2014 namen circa 200 aankomende studenten deel aan de training. Behalve studenten van de Erasmus School of Law (Rechtsgeleerdheid, Criminologie en Fiscaal Recht) doen ook eerstejaars van de opleiding Pedagogische Wetenschappen en geneeskunde mee. Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat.

 

Tijdens colleges, workshops en met opdrachten werken studenten aan:

  • Persoonlijk leiderschap en de creatie van succes
    Hoe kun je jouw eigenschappen inzetten om succes te creëren? Je verwerft meer inzicht in je eigen prestatievermogen en krijgt tools aangereikt om jouw eigen prestaties te verbeteren en successen te creëren.
  • Kennismaken met de academische cultuur en de diversiteit van de EUR
    Wat is kenmerkend voor de wetenschap en de academische cultuur binnen jouw studie? Leer wat nodig is om je snel thuis te voelen op de universiteit. Maak kennis met medestudenten, docenten en experts uit het werkveld en doe ervaring op met netwerken en samenwerken op hoog niveau, een belangrijke vaardigheid in onze diverse wereld!
  • Effectief studeren
    Nieuwsgierigheid en motivatie zijn heel belangrijke eigenschappen die horen bij effectief studeren! Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe draagt jouw ervaring bij aan een effectief studieritme? Samen zorgen we voor een goede basis voor een effectieve studiecarrière.

Doel & doelgroep

Met het Erasmus Pre Academic Programme wil de Erasmus Universiteit aankomende eerstejaarsstudenten zo goed mogelijk voorbereiden op hun studie. Doel is hen een vliegende start te geven om zo de kans op studiesucces te vergroten.

 

Belangrijkste opbrengsten

De eerste resultaten uit onderzoek door onderzoeksinstituut Risbo wijzen erop dat de deelnemers aan het programma een betere start hebben gemaakt, harder werken, actiever en effectiever samenwerken met andere studenten en tutoren en betere resultaten behalen. Na het eerste blok scoorden de deelnemers aan het programma gemiddeld een half punt hoger dan de overige studenten. De definitieve resultaten van het onderzoek zijn nog niet beschikbaar.

 

Gerard Hogendoorn, coördinator overgang VWO-WO en bedenker van het Pre Academic Programme:

“Vergelijk het met een tijdrit in het wielrennen, als wielrenner moet je warmgedraaid aan de start van zo’n etappe verschijnen. Succesvol studeren is meer dan alleen goede cijfers halen. Daarom leren we studenten goed communiceren en samenwerken en bieden we ze de mogelijkheid een netwerk op te bouwen.”

Bron

https://www.eur.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/detail/news/5770-warmgedraaid-aan-de-start-van-het-collegejaar/

https://www.eur.nl/bachelor/studievoorlichting/pre_academic_programme/

http://persberichten.deperslijst.com/13093/positieve-eerste-resultaten-pre-academic-programme.html

 

 

Documenten

Onderwijsinstelling
Erasmus University Rotterdam

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Delen

Laat een reactie achter