Digitaal Mentoring Platform: Meet Your Mentor

24 jul 2017

Dit digitale mentoring platform koppelt hoogopgeleide jongeren in hun afstudeerfase met een niet-westerse achtergrond aan professionals op de arbeidsmarkt. Meet Your Mentor coƶrdineert de werving en selectie van mentees en mentoren, het matchen van de koppels en het voorbereiden van de deelnemers op het traject.

De voorbereiding bestaat uit een persoonlijke kickoff bijeenkomst en een voorbereidende online training via het Meet Your Mentor platform. De training voor de mentoren is gericht op bewustwording en toepassing van diversiteit en inclusie in mentoring, zowel in theoretische kaders als praktische handvatten. De training voor mentees bestaat uit ondersteuning bij het zo concreet mogelijk formuleren van leerdoelen en verwachtingen. Daarnaast biedt het platform een forum waar mentoren en mentees ervaringen en ideeƫn kunnen uitwisselen. Ook biedt het een verslagmodule, waar ze kunnen reflecteren op de gesprekken met hun mentor/mentee. Aan het traject is ook een evaluatietraject verbonden om te monitoren wat de impact en tevredenheid is.

Meet Your Mentor is ontwikkeld door ECHO, Expertisecentrum Diversiteitsbeleid en de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Doel & doelgroep

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat sollicitanten met een niet-westerse achtergrond in Nederland minder kansen hebben op de arbeidsmarkt ten opzichte van sollicitanten met een westerse achtergrond. Dit heeft aan de ene kant te maken dat veel studenten met een niet-westerse achtergrond de eersten zijn in hun familie die zijn gaan studeren en sparringpartners in hun netwerk missen om hen te ondersteunen in hun professionele oriëntatie. Aan de andere kant blijkt in het werving- en selectieproces bij veel bedrijven dat recruiters vaak mensen aannemen die op hen lijken. Omdat deze recruiters voornamelijk een westerse achtergrond hebben, is de praktijk dus dat vaker sollicitanten met een westerse achtergrond geselecteerd worden ten opzichte van sollicitanten met een niet-westerse achtergrond. Dit is zorgelijk, maar wel de realiteit. Meet Your Mentor wil de jongeren die tot deze groep behoren extra kansen bieden. Het doel hiermee is tweeledig: aan de ene kant jongeren uit de doelgroep ondersteunen in hun professionele ontwikkeling, maar aan de andere kant ook de professionals die deelnemen bekend maken met de uitdagingen en uitsluitingsmechanismen die de jongeren ervaren. Dit programma wordt uitgevoerd in het kader van Diversity & Inclusion, een beleid dat steeds meer bedrijven uitvoeren, om ervoor te zorgen dat mensen die sneller worden uitgesloten op de arbeidsmarkt, ook dezelfde kansen krijgen.

Bron

https://www.meetyourmentor.nl/

 

 

Documenten

Onderwijsinstelling
Vrije Universiteit Amsterdam

Naam indiener
Meltem Halaceli

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Delen

Laat een reactie achter